Dag 2 Köpenhamn (10.8.13)

Tänkte gå ut på stan på morgonmål men Frida kollade hostellets frukost och gav klartecken. Vi äter här!  Den receptionist som nu var i jobb var betydligt mera tjänstvillig och rekommenderade en vandringsrutt till oss. Vi låste in grejerna med  låsen vi hade med oss  och gick ut i det soliga Köpenhamn. Man kan väl inte besöka Köpenhamn utan att besöka den lille Havsfruen så hon var vårt första mål.

IMG_1140

Vi gick längs en gata intill Ströget och mitt i allt fick vi se en Marimekko-butik.  Jag hade min gröna Marimekko-väska som resväska och kände mej riktigt stolt över att vara finne för butiken var både stilig, snygg och färggrann. Det visade sig att en butiken öppnats för tre dagar sen och en av dem som var där och hjälpte till med starten hade jobbat 4 år i Vasa-butiken. Hon hade lärt sig lite finlandssvenska som hon glatt använde när hon talade med oss. Hoppas det går bra för Marimekko i Danmark!

849

Nyhavn är en fröjd för ögat en solig lördag som denna. Mängder med människor som är påväg ut med de båtar som kör turer för turister, restauranger med Carlsberg och Tuborg på rad.

IMG_4101

IMG_4104

Hur den lille Havsfruen fortsättningsvis lyckas fascinera människor är en gåta. Där sitter hon på sin lilla sten omgiven av turister som vill fota henne. På 80-talet när jag var på klassresa till Danmark köpte jag en Havsfru som souvernir. Hon satt på en riktig sten. De som såldes idag satt på något konstgjort material och minsta modellen var 10 euro. Undrar och det gick för mycket sten eller om souverniren var för tung? Lika bra som förr såg de i alla fall inte ut.

Efter att ha hämtat väskorna, vandrat runt Tivoli och handlat mat var det dags att stiga ombord på det första nattåget. City night line från Copenhagen till Amsterdam. Avfärd 10.8 kl 17:03 och ankomst till Amsterdam 11.8 kl 10:59. Det blir en 18 h resa. Tåget åker rätt långt ner i Tyskland och sedan upp igen mot Amsterdam.

IMG_4146

Vi hade bokat couchett-platser. Det var en liten hytt med sex bäddar. Ett lakan, ett dynvar och en filt. Vi hade platserna högst upp. Det fanns en metallstege att rigga upp när man skulle upp. Konduktören informerade oss om att fyra personer kommer till hytten i Hamburg vid midnatt så att vi inte skulle tro att vi skulle sova där ensamma.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s