Dag 4. Paris & Beaune (12.8.2013)

Tidig väckning, redan kl fem piper telefonen till helt enligt planerna. Vi fick morgonmål med i en påse från hostellet. Det var förvånansvärt lite människor i farten. Jag trodde att festarna ännu skulle vara i gång längs gatorna i Amsterdam. Men där tog jag fel!

Tåget till Paris avgick 06:19 och är i Paris 10:35. Det var ett snabbgående TGV-tåg (Thalys) som kör flera hundra km i timmen. Nu såg vi växthusen; Närpes upphöjt till 1000: otroliga mängder blockväxthus sida vid sida. Andra odlingar flimrade också förbi i raketfart.

Vi såg fram emot wifi i tåget. Men nej, det hade vi inte betalat för utan endast platsbiljett. Ingen wifi-alltså. Det skulle ha kostat 13 euro. Men tåget var snyggt och det var inte lika stora luktproblem på wc som på vr. Inte måndag morgon i alla fall.

Det började droppa in sms att artikeln med mej och röjsågen är i dagens nummer av Vasabladet. Tur att man är bortrest….

IMG_4506

Framme i Paris ville vi först försäkra oss om att hitta rätt tåg till Beaune. Och tur var det för regionaltåget gick från en station som hette Paris Bercy. Regionaltågen har förkortningen TER i Frankrike. När vi varit 45 minuter på Paris Nord hade redan två troliga ficktjuvar närmat oss i gäng. En försökte få mej att skriva under ett namnupprop och en annan helt fräckt be mej komma till ett annat ställe för att köpa biljetter fast jag stod i metrobiljettkön. Men idag nappade det inte från den interrailresande damen! Att di täcks! Andra i kön bekräftade att det var ficktjuvar.

DSCN4197

Metron i Paris är en historia för sig och nu måste vi klara oss på egen hand. Vår vän Tauno ledsagade oss i metrogångarna senast vi besökte Paris. Men vi klarade oss med kartan i högsta hugg. Men numera måste jag ta fram glasögonen för att se stationernas namn på kartan. Suck! Vi skulle vara förutseende och åka till den station som tåget till Beaune avgick ifrån. Och lämna ryggsäckarna där. Men där fanns inga förvaringsfack. Så idag har jag gått i Paris med 10 kg på ryggen och Frida med 8 kg. Motionen gjorde gott. Frida fick ett litet utbrott, men det gick över” ska jag gå med den här på ryggen i Paris modebutiker?!!” Vi hann med två butiker och ingen sade något om våra ryggsäckar heller.

IMG_4418IMG_4423IMG_4429IMG_4428IMG_4393

Eiffeltornet vill vi se igen. Det är helt otroligt hur Eiffel har ritat och konstruerat tornet. Vilka otroliga mängden människor där var! Kön till biljetterna var jättelång. Jag har varit uppe i Eiffeltornet tidigare och skulle ha gått på nytt med Frida om hon skulle ha velat. Om tiden skulle ha räckt till vet jag inte. Vi såg inte hur fort kön gick framåt.

Vid Eiffel fanns både poliser som tittade på pass och militär som vandrade runt med gevär. Har det månne hänt något idag? Vi har inte läst eller hört några nyheter. Eller är det bara för att det är sevärdheten Eiffeltornet som drar till sig mycket folk som bevakningen är så hög? Troligen det senare.

IMG_4354IMG_4363

På resan till Beaune ändrade landskapet märkbart. Det fanns stora solrosodlingar och det var vanligt att charolaisdjur betade på de stora fälten. Böljande landskap med mycket lövträd och murgröna. Undrar hur det skulle kännas att röja i en sådan skog? Röjs skog överhuvudtaget i Frankrike- det ser inte riktigt så ut! Måste fråga Marie-Jeanne senare ikväll hur det ligger till med den saken.

IMG_1218IMG_1207

Jag kan också nämna att det inte sades ett ord engelska i den information som gavs på lokaltåget och att personalen på stationen i Beaune inte talade engelska.

Vi anländer till Beaune vid sjutiden på kvällen. Marie -Jeanne möter oss på tågstationen. Hon har fått gråare hår sedan senast vi träffades men är lika glad och pratsam som förr.

Jag lärde känna Marie -Jeanne via ett Grundtvig-projekt som Svenska yrkesinstitutet (numera Yrkesakademin i Österbotten) hade med Grekland, Italien och Frankrike. Under projekttiden i mitten av 2000-talet besökte flera Syi:are och också vuxenstuderande de deltagande ländernas skolor och var värd för besöken i Finland. Projektet hette ”Bringing the agrigultural adult education into the era of innovation”. Åtminstone uppstod långvarig vänskap och många intressanta upplevelser under den här tiden. Marie-Jeanne besökte tillsammans med olika kolleger Finland och Vasa flera gånger då och berättar ännu med inlevelse om sina upplevelser.

Under den första rundturen i Beaune fick vi se en liten fransk stad med ca 50 000 invånare. Redan stadens första intryck gav en fingervisning om en välmående stad känd för sin vinproduktion som en del av Bourgogne. Det var mycket folk som åt middag på stadens restauranger. Vem och varifrån kommer dessa? Det är vinturister och kommer från norra Frankrike och länderna kring Frankrike. Utmaningen är att få dem att stanna länge än de i medeltal 2,5 övernattande nätter som de nu har.

IMG_4446

Marie-Jeanne bor 15 km utanför Beaune i byn. Gården hör till byn Boulland en bit bort och omfattar ett bostadshus och ett franskt ” uthus” som är ombyggt för att inhysa 12 övernattande gäster. Det är alltså en Bed and Breakfast Marie Jeanne bedriver vid sidan av sitt professionella jobb på en skola för blivande vinproducenter.

IMG_4457DSCN4207IMG_1242

Marie-Jeannes franska kök bjöd som avslutning på dagen på en förrätt med räkor, avokado och mango med ett vitt vin från skolan, grönsakspaj och glass.

IMG_4447

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s