Dag 5 Beaune (13.8.2013)

Vi beslöt redan kvällen innan att ta det lite lugnare på morgonen och i vårt fall betydde det att det var frukost kl 9.30. Det doftade gott av kaffe när vi kom in och vi hjälptes åt att duka upp frukosten ute. Vi fick smaka olika franska produkter. Fransmän äter aldrig ost till morgonmål men Marie-Jeanne mindes att i Finland åt man ost till frukost, så därför bjöds vi också på flera olika franska ostar.

IMG_1243IMG_1246IMG_4453IMG_4451IMG_1249

Vi såg, upplevde och lärde oss otroligt mycket om fransk kultur och mentalitet, vinodling och matkultur under denna dag.

IMG_4484IMG_1265IMG_1267

Gällande matkulturen kan nämnas att en stor del av butikerna i Beaune var stängda mitt på dagen på grund av lunch. De kunde vara stängda flera timmar. Vi kom till ett internet-cafe vid tretiden på eftermiddagen och tänkte äta en sallad eller smörgås. Men den tiden fanns inte något som innehöll salt överhuvudtaget tillgängligt i cafet. Vi var mitt mellan lunch och middagstid. Mattiderna är alltså viktiga.

IMG_1256

Vi var upp på höga höjder med exemplarisk utsikt, inne mellan vinrankorna i skolans odlingar, på internet-cafe för att uppdatera oss om nuläget, på rundtur i skolan och 4 meter under marken i en vinkällare hos en vinproducent vars anor härstammar från 1856. De flaskorna var överväxta med något slags mögel eftersom de lagrats så långe. Innehållet har också förlorat sin bästa smak men gården värnar om att ha historien synlig, vilket i det här fallet betydde att man hade bevarat flaskor från att produktionen startat.

IMG_1305IMG_4555IMG_4556IMG_4562IMG_4561

Det som framkom i alla diskussioner under dagen var den storm som drog genom Beaune i slutet av juni. Det hagel som kom ledde till en förödelse som de kommer att minnas länge. Haglet skadade druvorna, vilket leder till att druvorna på en klase inte kommer att växa lika mycket. Det blir svårt att skörda druvorna. Av skolans 24 ha vinodlingar har upp till 50% skadats. Det kommer att bli en mycket sen skörd i år. Normalt sker den i september men i år går det till oktober.

IMG_4517IMG_4533IMG_1278DSCN4215IMG_4522IMG_4507

Eko-eller Bioprodukterna blir allt populärare i Frankrike. Både vad gäller mat och vin. En del odlare ställer om produktionen och andra håller kvar vid den traditionella odlingen. En sak som jag anser förvånande är att vinodlare/vinproducenter inte räknar sig till jordbrukare. De skiljer alltså mellan vinemakers och farmers.

Marie-Jeannes gård omfattar 90 ha och odlingsmarken är utarrenderad till en jordbrukare som just de dagar vi var på gården höll på och tröskade med en jättestor tröska. Åkerns längd var 2 km! Boskapsuppfödaren på andra sidan berget balade fyrkantsbalar som han körde hem till sin köttboskap. I Beaune odlas inte vin uppe på berget utan där var åkern antingen i vall eller så odlades spannmål.

I sitt professionella jobb har Marie Jeanne som uppgift att utveckla produkter med beröring till vinproduktion och turism. En av de senaste produkterna är kartor med lämpliga rutter att köra för att se skolans vinodlingar. Där finns infotavlor som berättar om odlingen. Om man önskar kan man sedan beställa en vin-provning ute vid själva odlingen och avsluta med att komma till skolan och köpa deras viner.

Det finns tre skolor på Beaune Viti-agro-campus där Marie Jeanne jobbar. Både ungdoms- och vuxenutbildning. Allt handlar om vin men ger också möjlighet att studera så många år att studerande kan fortsätta till universitet. Man kan gå vuxenutbildning för att lära sig mer om hur företaget ska ledas, hanteras ekonomiskt och hur produkterna ska marknadsföras. Som curiosa kan nämnas att man också kan lära sig tillverka de tunnor där vinet förvaras.

IMG_1276IMG_4509IMG_1299

Dagens överraskning var att torsdag 15.8 är helgdag i Frankrike. Det här inverkar givetvis på tågen och det tåg som vi ursprungligen planerat att ta till Marseille var fullt. Men den vänliga damen på tågstationen sökte fram ett regionaltåg till oss. Men det blir tidig väckning!

IMG_4500

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s