Dag 11 Rom (19.8.13)

Idag är det Rom som gäller! Vi började med en guidad rundtur i Colosseum. Biljettkön var lång men om man tog en guidad tur fick man gå förbi kön. Så det gjorde vi. Både studerande och lärare får rabatt när man besöker Colosseum så nu kom OAJ- kortet för en gångs skull till användning.

Den guidade turen var bra. Jag trodde att det skulle vara svårt att höra men alla fick en grej som liknade walkie- talkie runt halsen och när vi satte den till örat hörde vi guiden. Kan väl inte säga annat än att formen av nöjen har varierat från århundrade till århundrade och att de nöjen som Colosseum erbjöd var barbariska. Det var i alla fall intressant att höra guiden berätta om livet i Colosseum under dess glanstid.

IMG_5484IMG_5491IMG_1479 IMG_1473

Utanför Colosseum och andra sevärdheter finns det många gatuförsäljare som säljer allt från vatten till hattar och paraplyn.

Eeuropas största kyrka, Peterskyrkan stod som följande i raden av sevärdheter. Den är otroligt vacker. Kön var lång och vakter kollade klädseln så att kvinnors axlar och knän var täckta. Väskan gick genom en genomlysning motsvarande en som finns vid flygfält. Efter besöket sände vi några kort med Vatikanens frimärke och stämpel.

IMG_1485IMG_5526IMG_1489IMG_5553

Den största shoppinggatan i Rom heter Via del Corso. Vi tittade runt där en stund i samband med lunch. Det finns massvis med märkesbutiker i Rom i kvarteren nära Via del Corso. Det var riktigt skönt att komma in i en luftkonditionerad butik för temperaturen i Rom var 34 grader.

IMG_1492

Pantheon var vackert och vid spanska trapporna i marmor myllrade det av människor och poliser. Vi trodde att det var något speciellt på gång med tanke på alla poliser, hästar, stora svarta bilar med mörka rutor men det var en helt vanlig turistdag. Cykelpoliserna tog sig tyst fram längs gatorna och fick de som idkade olaglig gatuhandel att snabbt svepa ihop sina varor och söka sig i trygghet.

IMG_5512IMG_5523IMG_1493IMG_5567IMG_5577IMG_1500IMG_5579

Rom visar både sitt välstånd men där finns också många tiggare och människor som har det svårt. Kontrasterna är stora.

Efter att ha hämtat ryggsäckarna från hostellet och handlat lite mat sökte vi oss till tågstationen som heter Roma Termini. Tåget skall denna natt ta oss till Venedig. Sovkupen har här bara fyra bäddar i motsats till tåget från Köpenhamn som hade sex bäddar. Vårt sällskap, två italienska damer med ytterst sparsam färdighet i engelska, såg till att konduktören gav oss filtar och visade hur kupedörren låses till natten. Tåget avgick kl 22:35.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s