Dag 15 Hamburg & Köpenhamn (23.8.13)

Anlände till Hamburg Hauptbanhof några minuter före åtta på morgonen. Åt frukost och laddade upp telefoner och läsplatta innan vi gick ut på stan. Jag var i Hamburg i våras och kände igen mig i innerstan. Idag tog vi det lugnt och strosade runt i Hamburg de timmar vi hade till förfogande. Vid rådhuset pågick förberedelserna för ett stort cykellopp den 25.8.2013 Fina, dyra tävlingscyklar var utställda på hela torget.

IMG_6006IMG_1596

Dagens tåg från Hamburg Hbf till Köpenhamn 13:28-18.14. Tåget var ett Intercitytåg och var bekvämt att åka i. Vi hade sittplatsbiljett och det var tur det, för det var alldeles fullt, det är ju fredag. Det vi inte visste var att tåget skulle köra ombord på en färja. I Tyska Puttgarten körde tåget ombord på en tågfärja. Alla skulle ut ur tåget och färjan hade både snabbköp och olika restauranger. Båtturen tog ca 45 minuter och nu var vi i Danmark i Rödby.

IMG_6030IMG_6032

Tåget körde genom danska, fina odlingslandskap. Spannmålen var tröskad och på många fält körde man idag ihop fyrkantsbalar som troligen ska användas som strö till djuren i vinter. Vi såg betande nötkreatur och får. Det fanns inga avfallspåsar i tåget, vilket ledde till att jag gjorde en upptäcksfärd i tåget. Vart ska skräpet? I en gång utanför en toalett fanns en avfallsstation och här skulle skräpet sorteras i fyra olika kategorier. Glas, papper, förpackningar och bioavfall. Tänk er när VR börjar tillämpa det samma. Varför inte genast?

Ljudnivån i tåget var rätt hög, troligen på grund av att det var fredag och många var glada inför helgen.

I Köpenhamn skulle vi träffa Sonja och Per utanför centralstationen. Undrar om vi känner igen dem? Sonja har jag bara sett bild av på facebook och det är fyra år sedan Per besökte oss i Vallgrund. Historien hur vi blev bekanta går såhär: För fem år sedan var jag och min man tillsamman med vänner på ett förlängt veckoslut till Prag. Där var vi bland annat på en ordnad bryggeritur en dag och Per var på samma utfärd med andra från Danmark. Vi blev bekanta och året efter kom han under sin resa i Norden hem till oss. Vi har sedan via hans sambo Sonja hållit kontakt via facebook.

Nu skulle vi alltså träffas och vi kände genast igen varandra! Efter att vi checkat in på hostellet gick vi ut och äta och hade en trevlig och minnesvärd kväll tillsammans. De skulle ännu på natten köra ca 4 h hem till sig. Tänk att vi ändå kunde träffas! Nu hoppas vi att de besöker Finland snart.

IMG_6039IMG_6044

Vi åt på en turkisk restaurang och det smakade bra efter 2 veckor med fransk, italiensk och tysk mat.

IMG_6049

Pride-weekenden syndes överallt.

IMG_6055IMG_1624

Det var mycket folk på gatorna i Köpenhamn på kvällen. Uteserveringarna hade dekorerat med levande ljus som lyste upp den annars mörka kvällen. Tivoli med sina lampor och dekorerade nöjesattraktioner var också fint att betrakta. På torget utanför Rådhuset spelades musik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s