Dag 2 24.9.2013 Norskt lantbruk och kustmuseum

Frukosten serveras i skolans matsal kl 7.10-8. Det är en liten och gemytlig matsal för de studerande och personal som bor och jobbar på skolan. Det är totalt under 100 personer.

IMG_1682

Hästar fanns det så klart på skolan! Här en som ville vara med på bild.

IMG_1691

Ladugården som också har förädlingsutrymmen.

IMG_1686

Till dagsprogrammet hade jordbruksorganisationer bjudits in till skolan och de presenterade sin verksamhet. Sogn og Fjordane Bondelag presenterades av en jordbrukare som tillsammans med sin son driver en gård med mjölkproduktion. Sogn og fjordane Bonde-og småbrukarlag presenterades av en fårbonde. Av tradition har man fortfarande kvar både bondelag och småbrukarlag i Norge. Det försnämnda har drivit de större jordbrukens talan och småbrukarlaget småbrukens talan. Idag kanske det norska jordbruket skulle skapa bättre goodwill med ETT bondelag, men det är min personliga åsikt. Antalet jordbrukare har, liksom i många andra länder, minskat märkbart och strukturomvandlingen har varit stor.

Norsk lantbruksrådgivning Sogn og Fjordaneger råd, ordnar kurser och säljer tjänster till sina medlemmar. Sogn og Fjordane fylkeskommune presenterade en gemensam plan som man hade gjort för rekrytering och kompetens i lantbruket. Kanske det här skulle vara något för Finland också? En kommunal plan gjord tillsammans med näringen och skolorna om hur vi ska säkerställa rekryteringen och kompetensen inom jordbruket. Kanske vi redan har något motsvarande i Finland, just nu kommer jag inte på vilken plan det i så fall skulle vara.

I Norge satsar man på att utveckla matkulturen och vidareförädlingen av jordbrukets råvaror i småskalig produktion. Kompetensnavet Vest www.kompetensnavet.no driver olika verksamheter för att öka intresset och sporra lokal produktion och det marknadsförs bland annat under namnet Sakkte, som motsvaras av vårt Slow. Kompetensnavet Vest satsar på att inspirera och fungera som mentor för småskalig matproduktion.

På kvällen fick vi ta del av lokal kultur vi Kystmuseet i Sogn og Fjordane i Florö. Museet hade en intressant utställning om oljeproduktion som berättade om oljeplattformarna och oljeutvinningen utanför Norges kust. Lokalt liv vid kusten och båtar hörde också till museets utställningar.

IMG_1700

IMG_1701

 

 

 

IMG_1707

 

På kustmuseet i Florö fick vi en intressant presentation av Norges oljeindustri. På den nedre bilden besöker vi en av lärarna som nedanför sin gård har denna vattendamm. Här lär det dessutom komma bra med fisk under fiskesäsongen.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s