Dag 3 25.9.2013 Norsk matproduktion

På programmet idag står gårdsbesök för att bekanta oss med ekojordbruk, lokala produkter och kultur i Sogn, längs den långa Sognefjorden. Nu kommer vi också att överge skolan som övernattningsställe eftersom vi de kommande dagarna ska åka långt med bil i landskapet.

Image
Ciderhuset i Balestrand.

Längs vägen mot Ciderhuset i Balenstrand diskuterade vi bland annat hur fåren som har varit upp på fjällbete går till. Insamlingen pågår just nu i slutet av september. Det går ungefär till som vid vår ”fårskall” men varje får har förutom de obligatoriska EU-numren också husbondens telefonnummer i öronlappen. Ifall något får skulle komma på villovägar.

Området kring Sognefjorden bjuder på otroligt vackra vyer,  både de höga fjällen,  men också de vackert betade markerna. Det finns mycket får i Norge och många olika raser. Den finska lantrasen är välkänd i Norge
När vi kommer längre in längs fjorden börjar vi nu också se vackra fruktodlingar längs vägen.
I Balestrand är husen byggda i jugentstil. Mikroklimatet som uppstår tack vare de branta sluttningarna, golfströmmen och en större öppning i Sognefjorden som möjliggör lämpligt ljus är ypperligt för frukt- och bärodlingar.

Image

I ciderhuset serverades en god lunch med tillbehör som gammelost och mesost. Under lunchen berättar ciderhusets ägare om äppelodlingen och cidertillverkningen. Vi fick också smaka på ett cideräpple. Det var beskt som bara den…..

Det är svårt för en lokal producent att komma ut på marknaden pga vinmonopolet. Producenten får servera i gårdsrestaurangen men inte sälja produkterna i flaskor till gästerna. Det här gäller förstås de produkter som innehåller alkohol.

Image

Nu blir det några bilder från färjturen mellan Dragsvik-Vangsnes.

Image

Image

I Vangsnes gjorde vi ett gårdsbesök hos en aktiv mjölkproducent. Gården var stor enligt norska förhållanden och där finns mjölkkor. Gården har drivits ekologiskt. Korna är sommartid på fjällbete och mjölkas också med en mobil mjölkstation. Jordbrukaren var också delägare i ett slakteri. Det som vi speciellt minns härifrån är att barnen ”köar” för att få ta över gården. Inga problem med generationsväxling här alltså.

Image

Image

 

På bilden ovan ser du de finländska deltagarna; två från Yrkesakademin i Österbotten och två från Rural Institute of Central Ostrobothnia, det som vi i dagligt tal kallar skolan i Kannus. Kossorna i bakgrunden är riktiga filmstjärnor. De har varit med i en norsk reklamfilm som handlar om MJÖLKchoklad.

Innan vi kom fram till följande besöksmål körde vi över kalfjället. Vackert!

Image

Image

Följande stopp var Naeroyfjorden Verdsarvspark i Undredal. Naeroyfjorden blev världsarv 2005 och intill fjorden finns en liten pittoresk by. Det här är en mycket vacker plats. Vi bjöds på olika ostar och korv.

Image

Image

Image

Kvällens sista studiebesök var ett ysteri. Undredak Stolsysteri. Vi fick se på när getterna mjölkades och sedan ta del av osttillverkningen och lagringen av getost.

Image

Image

Image

Image

Det som jag är speciellt förtjust i är användningen av träprodukter i de områden som vi besökte. Hotellet Flomsbrygga Hotel hade en mycket vacker träinredning.

Det här blev en väldigt besöks- och händelserik dag som avslutades med middag uppe på Holo Gardstun. Jag säger uppe och jag menar uppe. Långt uppe. Dit vill inte jag åka bil på en isig väg men i höstskymningen var det väldigt fint och mysigt. Och maten – jo – den var god! Lamm serverades.

Image

Image

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s