Dag 4 26.9.2013 Ekologisk lantbruksskola

Sogn Jord og Hagebruksskola är Norges minsta lantbruksskola inhyst i en gammal prästgård. Skolan grundades 1917.  I dalen där skolan finns är jorden näringsrik och ställvis täckt med ett tjockt mullager. 1994 blev skolan en ‘ landsline for okologisk lantdbruk.

Image

Skolan har drygt 50 studerande och är ev vidaregående skola. I praktiken betyder det att studerande räknas ha de färdigheter som ingår i vg1. Åldern på studerande är drygt 20 år. Vi träffade en finländare som studerar vid skolan. Personen har bott i Norge men återvänder eventuellt till Finland när utbildningen är klar.

Image

Image

Vy från skolgården. Ladugården syns i förgrunden.

Fylket har ca 400 miljoner kronor för att ordna kortkurser och det finns personer som ordnar kurser vid länets tre lantbruksskolor. Det här heter resurscentret  SJH.

Fördjupningar som skolan erbjuder.

  • 1: hagebruk, häst, byggnad
  • 2: förädling och husdjur eller
  • A: Förädling i näring: Kött, mjölk och fisk som sidonäring
  • B: innpåtunet som näring: hur gården kan användas som plats för att ta emot personer med särskilda behov, inlärningsplats för olika åldersgrupp ( socialt entreprenörskap).

Undervisningen är samlings- och nätbaserad.  Skolan hade intressanta framtidsplaner. Det är att grunda  ett norskt getcenter utgående från att skolan finns i ett getrikt område. Skolan har ett nationellt ansvar för kurser om Förädling av rå mjölk  och i framtidsplanerna ingår också att grunda ett nordiskt center för föädling av rå mjölk.

På skolan odlas ekologiska produkter som säljs i gårdsbutiken. I växthusen fanns bland annat ekologiska julstjärnor!

Image

En intressant detalj som vi noterade var att ett mobilt slakteri var stationerat intill skolan. Det hade stått där några dagar och byborna hade fått slakta fåren där. 

Image

 

Efter intressanta diskussioner om vuxenutbilning, metoder och kompetenser var det dags att åka vidare mot Fjaerland. Det stod Norsk Bremuseum på programmet och det tog en tid innan jag förstod vad det var vi skulle besöka: ett museum som berättar om glaciärerna i Norge!.

ImageImage

 

 

Norge är känt för sina tunnlar och om jag inte minns fel åkte vi totalt ca 52 km i tunnel. Vi åkte också genom den otursdrabbade tunneln där en långtradare började brinna i somras, vilket ledde till att tunneln stängdes för flera månader.

Image

 

Tunnel i sikte!

Image

Många upplevelser rikare! Är tacksam över att jag fått ta del av veckans program i Norge.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s