Dag 5 27.9.2013 Auskultering och framtidsplaner

Gårdagen avslutades med en gemensam middag på Rica Sunnfjord hotell där vi summerade veckan så här långt. Vi har haft en upplevelserik vecka – det var alla överens om. Kameran fick vila – riktigt skönt att inte hela tiden dokumentera men för det egna minnet skulle en bild ha varit trevlig.

Fredagens program bestod av auskultering hos de grupper som har kommit till Mo og Jolster det här veckoslutet. Om jag kort sammanfattar hur naturbruksutbildningen för vuxna är uppbyggd blir det såhär och det jag beskriver motsvarar en grundexamen inom lantbruksbranschen hos oss:  Gruppen samlas nio gånger under ett år. Samlingen pågår från fredag kl 10 till lördag eftermiddag. Lektionerna pågår sent in på kvällen på fredagen. De som kommer längre ifrån övernattar på skolans internat. Mo og Jolster har en noggrann ”rammeplan” som motsvarar vår plan för genomförande av förberedande utbildning. Fronter används som lärmiljö. Inför varje samling har studerande uppgifter att utföra och de ska vara inlämnad  inom utsatt tid och läraren går igenom uppgifterna tills de träffar studerande på samlingen.

Vi auskulterade en grupp som hade räknat täckningsbidrag. Det var en otrolig aktivitet och dialog i gruppen med läraren. Härligt att se engagerade studerande!

IMG_1870

IMG_1871

Ännu några vyer från skolgården.IMG_1878

Undervisningen är uppdelad i både teori och praktiskt arbete. Den grupp vi besökte höll på att göra grönsaker i försäljningsdugligt skick. Jag talade med en av deltagarna och han hade husdjur hemma och odlade inte grönsaker själv. Trots det talade han vart för att var och en bör känna till matkulturen och avslutade med att ”vem vet – kanske jag odlar proteinfoder till djuren någon dag och då är det bra att jag varit med om grönsaksodling”.

IMG_1889

IMG_1885

IMG_1873

Efter varje grupp som vi besökte diskuterades upplägg och pedagogiska teman.

Undervisningen är uppdelad i både teori och praktiskt arbete. Den grupp vi besökte höll på att göra grönsaker i försäljningsdugligt skick. Jag talade med en av deltagarna och han hade husdjur hemma och odlade inte grönsaker själv. Trots det talade han vart för att var och en bör känna till matkulturen och avslutade med att ”vem vet – kanske jag odlar proteinfoder till djuren någon dag och då är det bra att jag varit med om grönsaksodling”.

En markant skillnad till oss finländare är att norrmännen talar sig varma för och är stolta över sin matkultur och betydelsen av  lokalproducerade råvaror. Vi är bra på gång i Finland men kan nog lägga på ett extra kol här för vi har många fina råvaror att jobba vidare från. YA:s projekt KursGården samarbetar med Foodia och har många fina kurser på gång gällande livsmedelsförädling och mathantverk.

Innan projektresan avslutades planerade vi hur det landsvisa jobbet skulle fortgå och var följande träffar hålls.  Följande projektträff är på Island 31.3-4.4.2014 och sedan kommer vi i Finland att få besök av alla deltagande länder 22-27.9.2013. Vad ska vi visa då? Visst har vi mycket att visa i Österbotten!

Här på bilderna ser du de som varit med oss under största delen av veckan: Knut som koordinerar projektet, Kristin och Bjorg. Säger Tack till er från oss finländare!

IMG_1844

Du kan kontakta mej om du vill ha mer information om något att det som jag har berättat om här från Norgeresan.

Avslutar med en vacker vy från Flomsbrygga  Hotel  som vi övernattade på i mitten av veckan.  Mycket trä i inredningen- och det gillar jag!

IMG_1896

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s