Höstsvep

Image

Det här är kanske en av de konstigaste bloggar som du har läst men ”So what!”  – jag gör det på mitt sätt och jag skulle hålla ut och först publicera mina resor i höst innan jag börjar vara lite mer aktuell. Nu dagen före julafton tar jag en titt i bildarkivet och väljer några som berättar om hösten 2013.

Älgjakten gick bra i höst. Tre veckoslut och några måndagar och fredagar, 12+12 djur. Vi var ofta alla fyra på jakt varav en använder gevär, en tittar på och två går i drevet. Jakten avslutades med traditionell fest i byn 16.11.2013. Vår jaktledare Gustav har hållit ordning på gänget i hela 30 år! En insats som är värd att premieras med medalj som utdelades på festen.

Image

Om du någon gång undrar vad allt man kan göra i drevet så kan jag här avslöja några saker: gå, gå, gå över backar och sten och ibland åka upp och ner (t.ex. jag). Plocka svamp, se på fåglar och djur, tala med andra jaktintresserade, grilla korv, läsa en bok (t.ex. om vuxenpedagogik).  Det sistnämnda hör väl till ovanligheterna men ett är säkert – i vårt jaktlag får var och en vara sig själv och man lär sig ett och annat om varandra under tiden i drevet…..Var och en får också på sätt och vis en egen roll i drevet men dessa roller är på inget sätt kopplade till roller i arbetslivet utan det är en ”älgjaktsroll”. Hundförare, vägleda för att hitta pass, strategisk planering, hundförare, dra ut djur, hämta djur med motorfordon, skjutsa drevet, göra upp eld mm.

Image

Vi har för det mesta riktigt trevligt tillsammans. Mängden kilometrar vi vandrar per dag varierar beroende på var jakten bedrivs, vilken nummer i drevet man har och hur jakten lyckas. Den här hösten varierade kilometrarna per dag allt från 4 till långt över 20 på en dag. Med tanke på att alla läsare inte tycker om att se döda älgar ska jag bespara er från det. Så här kan det se ut innan drevet går ut till sina platser och startar dagens första drag.

Image

Det är förstås en del jobb med köttet som styckas och hämtas hem. Men det är det värt. Årets kött var av mycket bra kvalitet och ger många goda måltider under vintern. Det finns mycket vackert i naturen; mer eller mindre orörda platser och platser där vi ser spår av människans idoga arbete med att odla mark för att få vinterfoder till djuren i skärgården. Snart har ladorna fallit ihop och om några årtionden finns inga rester kvar. Image

Image

Image

Image

Image

 

WP_000245

WP_000253WP_000256

Image

Vy från en för älgjakten central plats.

Det har blivit en del röjning i höst också. Några hårda höststormar har gått hårt åt ytan längs Boflada skogsväg som gallrades för några vintrar sedan.  Eino-stormen 16-17.11 var hårdast i våra trakter.  Vindfällena är nu huggna och nu får vi vänta att marken fryser på och massan köras hem.

WP_000266

Trots att hösten varit mörk och tidvis regnig har vi haft riktigt fina dagar.  En lördagsmorgon i december var speciellt fin och höstsvepet får avslutas med bilder från Norra Vallgrund hamn.

WP_000284 WP_000294

Vy från båthuset december 2013.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s