Vår i luften

Vårfåglarna börjar röra på sig. En och annan kikar redan in i någon holk här på gården och kollar läget. När jag tog den traditionella promenaden till Norra Vallgrund hamn satt fåglar flockvis på isen. Tror att det var måsar. Våren är här – åtminstone om man andas in luften, lyssnar på naturen och ser t.ex. på björkens färger. Det ska bli intressant att se hur länge det tar tills vi har en riktig ”takatalvi”….

Solen har tyvärr lyst med sin frånvaro de dagar vi har haft vinterledigt nu under sportlovet. Men det har varit friskt och skönt i skogen. Det har sist och slutligen varit fina lediga dagar. Har fått vara ute och röra på sig och umgås med vänner. Det har förstås blivit en del soffa-skidning också när både Lahtis-spelen och Vasaloppet har avverkats. Det räcker att TV:n står på – man kan inte undgå när det händer något spännande.

Under promenaden till hamnen eller ”straanden” som vi säger tog jag några foton av vårt båthus som är från 1800-talets slut.  Det finns förresten över 90 båthus i Norra Vallgrund hamn. De flesta är vackert rödmålade men vi har inte velat måla det vackert grånade trävirket. Inte ännu i alla fall. När jag var barn hade båthuset ett äkta vasstak. Ett vasstak ska också underhållas. I slutet av 80-talet eller början av 90-talet var tanken att vi skulle byta vass. Det är viktigt att ”skörda” vassen vid rätt tidpunkt, dvs när isen bär men snömängden är liten. Jag var med när vassen skördades vid”Kobbon” men av olika orsaker blev vassen aldrig bytt utan vassen ersattes med plåt. Men det finns några gamla, vackra lador kvar i byn med äkta vasstak. De är vackra!

Båthuset från slutet av 1800-talet. Bilden är lika grå som vädret.

 

Image

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s