Island presenterar sig

I dag inleds seminariet på Island. Förmiddagen är i korthet info och diskussion om Island, dess utbildningssystem och lantbruk. Eftermiddagen består av olika studiebesök.

Jag inleder här med några plock från information som vi fick på Lantbruksuniversitetet på Island. Texten är fritt nedskriven. Islands befolkning består av 323 810 personer. Befolkningen ökar både tack vare att det föds fler barn och att andelen immigranter ökar. Skolsystemet Vid 16 års ålder kan man välja att avsluta studierna men staten ska kunna erbjuda utbildning tills personen är 18 år. Andra stadiets utbildning är 4-årig och nu debatteras om Island ska ha ett annorlunda system än andra närliggande länder. Island jobbar aktivt med att minska drop-outen från andra stadiets utbildning. Hela 36% av arbetskraften har inte slutfört andra stadiets utbildning.

Det finns 7 universitet på Island fördelade på 5 centers och tre yrkesinriktade skolor. Av arbetskraften har 18 % en universitetsutbildning. Lifelong learning centers som ordnar olika kurser täcker hela landet. Dessa center ordnar Bridging courses som ska underlätta inträde till högre utbildning. Företag ordnar också utbildning för sina anställda så vi kan konstatera att alla utbildningsformer finns. Image

Utsikten från ett klassrum på Lantbruksuniversitetet.

Lantbruksuniversitetet är intressant ur den synpunkten att det ordnar både andra stadiets yrkesutbildning och utbildning upp till magisters- och doktorsnivå. Dessutom ordnar universitete kortkurser inom naturbruk. Universitetet samarbetar med utländska universitet för att möjliggöra högre studier. Finansieringen för kortare kurser är utmanande och finansieringssystemet varierar för Universitetet och för Lifelong learning centers – universitetet får inte tilläggsfinansiering men centren får.

Sysselsättning

Huvudnäringarna är fiskeri, lantbruk, turism, teknik-IT-branschen. Både turism och tekniska branschen växer snabbt nu. På Island finns också aluminiumindustri eftersom man här har tillgång till billig energi.  Debatt pågår om Island ska bedriva den här industriformen eftersom råvaran kommer utifrån, förädlas här och förs vidare ut i världen. Arbetslösheten är låg. I december 2013 var arbetslöshetsprocenten 3,8%.

Samhälle

En intressant samhällsskillnad till övriga norden är att på Island får man inte mammaledighet en månad före beräknad nedkomst utan man jobbar ända fram tills barnet förds. En av föräldern ha rätt till 6 månaders ledighet och den andra tre månader. Därefter är det dags att börja jobba. En ensamstående mamma har alltså rätt till endast 6 månaders mammaledighet.

Några ca-siffror från 2011 om lantbruket på Island:

Antalet jordbruk är 2500 st och av dessa är 700 st mjölkgårdar. Den populära Skyr-produkten som många konsumenter utomlands vill köpa har tidvis lett till brist på mjölkråvara.

Antalet djur: 2500 kor, 500 000 får, 78 000 islandshästar, 40 000 minkar, 34 000 svin, 370 000 fjäderfä. Andelen eko-produktion är låg och det finns inte nämnvärd efterfrågan heller på eko-produkter. Man anser att produkterna är bra enligt det produktionssätt som används.

Området där Universitetet finns är skyddat enligt Ramsarkonventionen. Våtmarkerna kring Borgarfjordur är stora. En sällsynt  gåsart  häckar i området. Havsörnar finns det också. Svanar och gäss leder tidvis till problem för jordbrukarna.

Eftermiddagens besökrunda inleddes med ett besök till Reykholt där Snorrasofas liv som viking hade åskådliggjorts. Han hade på 900 talet fått iden om att bygga underjordiska kanaler för att frakta varmt vatten för bad och uppvärmning. Badet har restaurerats och fanns ännu kvar. Det här är nu första gången vi fick känna på de varma vattenångorna. Fantastiskt! På Island uttnyttjas den geotermiska värmen för att värma upp små växthus som finns intill de varma källorna. Grönsaksproduktionen täcker inte behovet av grönsaker utan import är nödvändig. image

I bakgrunden ses typiska växthus.  Tre av fyra deltagare från Finland. Det är varmt under fötterna här. image

Vattenfall hör till Islands specialiteter. Här en bild fråntvå vattenfall. Vattnet rör sig över 1 km genom lava och ger denna fina vy.

image

Besökte den plats i Europa där det kommer upp mest varmt vatten : 180 l / sek. Härifrån för rör värme ner till Borgarnäs med omgivning. Ännu 65 km bort är vattnet 80 grader varmt så då förstår man att det är jättevarmt i början. Energipriset på Island varierar beroende på hur långt från de varma källorna man finns.

imageimage

 

 

Rundturen fortsätter. Vi körde genom en dalgång med större åkrar ut till Jons hemby. Jon är universitetslärare och har själv en mjölkgård med 25 kor. Byns ungdomsförenings samlingslokal var vårt mål och det speciella med den ungdomslokalen var att föreningen för länge sedan hade gjort en deal med en jordbrukare: för så mycket pengar som en ko kostar skulle föreningen få tillgång till en varm källa för all framtid. Den tiden var kor värdefulla men Ungdomsföreningen fick sin varma källa och byggde en utesimbassäng. Så där fick vi bada. Vilken känsla och upplevelse! Simbassäng mitt på landet och vattnet värmt av varma källor! De varma källorna ger billig energi. Byn har egen värmeförsörjning till 18 gårdar. Sista besöket idag var till universitetets försöksgård för får. Där fanns 800 tackor. Fåren lammar i maj och släpps ut på bete när de är 1 v gammla. De är på bete 4,5 månader och slaktas i september. Första dagen på Island gav många upplevelser och nya intryck. Tänk att få del av allt detta tillsammans med andra nordiska kollegor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s