Seminarie på Lantbruksuniversitetet

Den här dagen blir det mest innejobb och vi får höra olika länders presentationer.

Islands lantbruksuniversitet har jobbat med distansundervisning sedan 2000-talet och dagen inleddes med att Edda Porvaldsdottir berätade om sina erfarenheter av distansutbildning och distansutbildningsledare. Moodle används som plattform. På Moodle finns textmaterial, power-point med inläst ljud, bilder mm.

På Island är åldersgränsen 25 år för att få delta i distansbaserad vuxenutbildning. Alla distanskurser innehåller alltid  1-3 träffar på skolan. Distanskurserna tenteras på en bestämd tid på ett bestämt ställe. Vill studerande tentera nära den egna gården betalar han/hon omkostnaderna. Det är endast speciella snabbkurser som omfattar 2-3 dagar och som hålls på universitetet som inte tenteras. Alla studerande går framåt i samma takt.

Arbetsfördelningen mellan distansutbildningsledaren och den enskilda läraren är att läraren ansvarar för kursen och distansutbildningsledaren för allt administrativt och för handledning och vägledning av studierna.

Knut Veibjorsen och Gert Runar Rorvik, lärare vid Mo, berättade om resursering, landsbygdsföretagande och synen på hur lantbrukspolitiken kommer att förändras i Norge.

Pelle Lövenklev presenterade Ösby Västmanlands Naturbruksgymnasium som finns i Sala kommun. Skolan ordnar gymnasial naturbruksutbildning för unga och har ca 200 studerande och siktar på att börja med distansutbildning för vuxna våren 2015. Benny Johansson, lärare vid Ösby är en av tre jordbrukare som har bildat aktiebolaget SÅBEL AB. Aktiebolaget odlar totalt 630 ha.

Gudridur Helgadottir berättade om forskning vid Universitetet. Samarbete är viktigt och bland annat följande organisationer är aktivt med:
Producentorganisationen http://www.bondi.is, Nötkreatursuppfödare http://www.naut.fi, Fårfarmare http://www.saudfe.is, Rådgivningsorganisation http://www.rml.is

Från Finland bidrog Roger Frants med hur grundexamen i lantbruksbranschen är uppbyggd och hur man i praktiken jobbar med examinanderna. Kaisa-leena Ahlroth och Hanna-Mari Laitila berättade om personlig tillämpning, responssystemet Aipal och uppföljning i Wilma.

image     image

Rektorsbostadens omgivning:

image

 

Gårdsbutik med stickade tröjor samt lantbruksmuseum:

image

image

Och sist men inte minst häststallet med 80 islandshästar:

image  image

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s