Kraftverk, trädgårdsskola och hästar på Island

Torsdagen den 3.4.2014 var den sista dagen med Nordplus Horizontal- projektet på Island.  Det var dags att lämna Borgarnäs och se andra delar av Island. Dagen kan sammanfattas med orden kraftverk, trädgårdsskola med heta kjällor samt islandshäst-show.

Det  geotermiska kraftverket. Kraftverket tar in rent kallt vatten, värmer det och sänder iväg vattnet till Reykjavik.  Se vilka kontraster : snö, lava och grönt gräs. Det märks att det är varmt i marken.image

imageimageBorrhål som pyser ut vattenånga.

Lantbruksuniversitetet har utbildning på andra stadiet men bedriver också försöksverksamhet. På trädgårdsskolan fick vi en guidad tur i terrängen där ett vulkanutbrott hade gett upphov till varma källor bland annat i en planterad skog. Träden dog men nu är området intressant ur forskningssynvinkel med tanke på den globala uppvärmningen. Vattnet i bäcken var varmt. Temperaturmätaren visade 77 grader i en varm källa.

image

image

Här ovan en källa med kokande gyttja. Guiden uppmanade till försiktighet när vi gick omkring i området. Om det fanns ljusa områden på marken kan det vara början till en het källa som spricker fram så småningom. Det skulle inte vara bra att falla ner i 100- gradigt vatten.

image

I växthuset på skolan fick vi inblick i grönsaksodlingen på Island.  Tomaterna odlas bland annat i lava. Ett återanvändbart material.  Växthusen byggs i områden med heta källor. Det odlas också blommor i växthus.

image

image

På trädgårdsskolan träffade jag också en skogsbruksingenjör som har studerat skogsbruk i Ekenäs. Mängden skog ökar tack vare ett beskogningsprogram men utgör ändå bara 1% av Islands yta. Skogsrelaterade kurser ordnas av skolan.

Skolan har Europas största bananodling. Man har dock konstaterat att det inte är lönsamt att odla bananer i växthus fast energin är förmånlig.

image

Dagens sista besöksmål var ett häststall som numera har både hästshow och en stor restaurang. Det är turismnäringen och enskilda investerare som gjort satsningen. Vi fick en guidad tur i stallet efter showen.  Stället heter Fakasel och är värt ett besök.

image

image

Under dagen planerades också för besöket i Finland vecka 39 i höst. Då ordnar KPEDU och YA!  programmet och v får hälsa de nordiska gästerna välkomna till Österbotten!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s