Jord- och skogsjobb

Hemma i vardagen igen kallar gårdens arbeten. Potatisen kom förresten rekordtidigt i jorden i år – den 21 april och täcktes därefter med ett lager väv.  Den yngsta sonen lärde sig harva i år. Jorden redde sig bra och var tillräckligt varm. Hur de sedan har trivts i jorden under de två sista veckorna i april återstår att se. Det har enligt uppgift varit rätt  kallt då.

WP_000435

I höstas tog stormen Eino en del vindfällen och de har nu körts hem från skogen. Det frös aldrig till så bra i vintras att det skulle ha burit vår lantbrukstraktor och skogskärra med lass. Men nu bär marken och vindfällena är hemma på gården. Största delen blir ved och stockarna ska sågas till bräder. Jag har aldrig lärt mig att lasta virke så det står andra på gården för.  Istället ”övade” jag lite med motorsågen  i går på de stockar som inte duger till sågvirke utan blir ved. Motorsågen har för min del varit oanvänd sedan julhelgen.

Röjningprojektet sommaren 2013 var en tallplantering nära byn. Årets röjningsprojekt blir vid Alören. Det är en plantering där vi under många år har haft åtminstone tre älgar som betat.  Tall och gran planterades och björken har kommit upp genom naturlig förnyelse. Eftersom granen växer mycket långsammare än tallen finns nu jobb med att röja fram granarna på vissa områden.  Det jobbet inleddes igår 3.5.2014.  Det var en vacker eftermiddag i skogen. Men usch vad jag blir ledsen när jag ser de skador som älgarna gjort  i planteringen. Jo, jag vet att de ska ha föda och har rätt till områden i naturen. Men ändå. På en del av ställen på skiftet beslöt vi redan för flera år sedan att vi lämnar det till älgarna för vartefter vi röjde kom älgarna och bröt ner björkarna.  Men en älg hålls ju inte endast på en plats.

Här en bild från årets påbörjade röjningprojekt:

WP_000488

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s