Perissa, Fira och Oia

I Perissa har vi bott i Villa Roula- en familjär plats med fin pool och vänlig personal. Två av tre av den personal som vi träffat är lärare. Lärare som inte har jobb i Grekland. På Ios var en av hotellägarna utbildad ingenjör som inte heller hittar ett jobb som motsvarar utbildningen.

Svartjobb på en svart strand – den grå ekonomin: Det rör sig massörer på stranden i Perissa. Det är fråga om svartjobbare. Mitt i allt under en massagestund försvann massören för en simtur. What??? Orsaken var att en polis fanns i närheten. Klart att många tankar under veckan berör det ekonomiska läget i Europa och då speciellt i Grekland.

Beträffande ressällskapets ekonomi är läget detta på resan: Det här är resa som vi försöker hålla studerandebudget på. Två studerar vid Novia och två vid Åbo Akademi. Vi har utarbetat ett ” moussaka-index” som för närvarande varierar allt från 5,50 till 16 €. Det sistnämnda är från kalderan med havsutsikt i Fira. Prisnivån är alltså minst sagt varierande beroende på utsikten.

Idag kommer Frida och Caroline med färjan från Naxos och vi andra från Perissa på östra sidan av Santorini till huvudstaden Fira. Vi har bokat lägenhet på Villa Soula.

IMG_7048   IMG_7300

Villa Soula ligger några kvarter från huvudgatan. Det finns många anspråkslösa hotell i området som är lämpliga för personer som tillbringar mest tid utanför hotellet. Vårt hotell var helt okej med liten pool, jättefint badrum och möjlighet till frukost. Vårt rum är i minsta laget för fem personer men det var vi väl medvetna om vid bokningen, två nätter klarar vi nog av. Det är behändigt att resa med liten packning :). Men utbudet på förmånligt boende var mycket begränsat när vi bokade några dagar före resan.

Solnedgången i öns nordligaste by, Oia, är omtalad och välkänd. Det är i Oia du ser de magnifika vyerna med pooler, vitkalkade hus och restauranger längs klippkanten. Det är vackert och glamoröst men långt från den värld vi lever i. Anna-Lena och jag tog bussen från Fira till Oia för att komma dit till solnedgången, de yngre damerna tillbringade kvällen i Fira. Anna-Lena och jag vi var inte de enda solturisterna. Extra bussar sätts in på ”solnedgångs-turerna” mellan Fira och Oia.

Vägen mellan Fira och Oia ringlade sig fram. Vägen gick genom byar och högt upp med vacker utsikt till båda sidor av Santorinis norra delar. Nu såg vi också lite större jordbruksområden. Här nedan är det ännu ca 1 km kvar till platsen där bussen stannar i Oia.

WP_20140821_19_02_49_Pro

De smala gränderna i Oia var fulla med människor som hade kommit till Oia för att se på solnedgången. Platserna med den bästa utsikten var fulla av människor. Vi sökte oss till ”baksidan av det vackra Oia”. Med det menar jag den sida där det finns halvfärdiga hus, skräphögar med restmaterial, parkeringsplatser mm. Där hade också många människor samlats. Solen blev allt rödare för att sist och slutligen sänka sig helt bakom en ö långt ute i havet. Människorna applåderade. Vi fann hela situationen lustig eftersom vi i Kvarken har fått uppleva fina solnedgångar i sommar och egentligen hela livet. Eller applåderade människorna av tacksamhet över den underbara natur vi får njuta av ännu innan vi förstör den med vår konsumtion?

IMG_7426 IMG_7427

WP_20140821_19_44_48_Pro       WP_20140821_20_00_01_Pro

En sak är säker när det gäller solnedgången i Oia: marknadsföringen av en gratis produkt som solnedgången har lyckats utmärkt i Oia! Du ska absolut passa på att se fenomenet när du en gång är på Santorini.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s