Sista dagen på Santorini

Idag är det dags att packa ryggsäcken och åka till Helsingfors. När man reser med ryggsäck och är fem personer i ett litet rum kan man sammanfatta morgonbestyren med att ”alla jobbar kring sin ryggsäck en tid” – man ordnar och ser till att varmare kläder finns till hands i rätt fack så att de lätt kan hittas, packar in eventuella grejer som kan gå sönder osv. Fördelen med att resa som backpacker är att du rör dig snabbt och smidigt från plats till plats. Det är som att resa som Skalman i Bamse-tidningarna.

Den sista dagen bjöd också på strålande solsken och värme. Temperaturen var +33 grader kl 14 och det var nästan vindstilla. Anna-Lena och jag vandrade runt längs de smala gränderna i Santorini, ögonshoppade, svalkade oss i skuggan och avnjöt den sista moussakan. De yngre satsade på att njuta av solen. Skräp samlar man på det här sättet på den finaste gatan i Fira.WP_20140823_14_20_56_ProNär man kommer till en turistort är det bra att söka upp det lokala supermarket. Prisskillnaderna mellan kioskerna längs turiststråken och t.ex Carrefour i Grekland är stora. Var och en får välja om man understöder lokala företagare eller de stora livsmedelskedjorna. Om inte annat är det intressant att titta på utbudet i marketarna och jämföra med de finländska butikerna.

WP_20140823_14_45_32_Pro

WP_20140823_14_43_55_ProNu undrar du kanske hur mycket Ouzo vi druckit. Svaret är ingen Ouzo. Ingen av oss fem är speciellt förtjust i Ouzo. Däremot tyckte vi ”äldre” i ressällskapet att vinet som produceras på Santorini var gott. Det gällde både det vita och röda.

Vi har haft en händelserik vecka med upplevelser av alla de slag i gott ressällskap. Har du möjlighet så åk till Santorini och de närliggande öarna men överväg att åka på våren eller senare på hösten med tanke på värmen och att det på riktigt är högsäsong i augusti. Men det beror förstås på vad du har ambition att göra. Vill du bara ligga på stranden är augusti okej men vill du vandra mycket skulle en svalare temperatur vara bra.

Fördelen med att resa i mitten av augusti är att du kan få tag i en billig flygbiljett eftersom efterfrågan är låg just när skolorna har börjat i Finland. Men man ska också ta i beaktande att det kan vara svårare att hitta önskat boende och eftersom augusti är högsäsong i södra Europa så är priserna också dyraste på hela säsongen.

Direktflyget till Helsingfors avgick enligt tidtabell. Under flygresan kunde vi se ett imponerande åskväder. Blixt på blixt i molnen! Framme i Helsingfors sökte vi oss direkt till hotellet där vi övernattade. Tåget till Vasa gick vid halv-tiotiden på söndag morgon.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s