För ett jämlikt samhälle

Idag är det den internationella kvinnodagen.Vasabladet (8.3.2015) belyser på ett intressant sätt förtroendeuppdrag, jämlikhet mellan könen och de så kallade kvotkvinnorna. I Nationalencyklopedin kommer inga träffar vid sök på kvotkvinna men om könskvotering står det så här:

könskvotering, jämställdhetspolitisk strategi med syfte att genom målinriktad rekrytering av det i sammanhanget underrepresenterade könet rätta till oönskade skevheter i samhället, t.ex. inom politik och utbildning eller på arbetsmarknaden. Vid kvotering fastställs ett visst andelsförhållande mellan könen, t.ex. minimum 40 % av varje kön eller helt jämn könsfördelning (50–50). Metoden är omdiskuterad men har visat sig vara effektiv.

Men jag brukar inte se det från perspektivet man-kvinna. Men klart att man ska vara medveten om realiteterna. För närvarande har jag ett uppdrag där jag är enda kvinnan i en styrelse som omspänner Österbotten, det är i skogsvårdsföreningen Österbotten. Fullmäktige valdes 2012 genom poströstning och fullmäktige valde sedan en styrelse med sex medlemmar. Det här har varit och är ett mycket intressant och utmanande uppdrag, inte minst med alla de förändringar som nu är på gång. Du har säkert läst om de felaktiga fakturorna, det är bara att vänta på en ny. Men om du funderar vad det är för nytta med att vara medlem eller inte, kan du läsa sid 17 i tidningen Skogsägaren 1/2015. Det finns många fördelar med att vara medlem!

Ser jag bakåt i tiden har jag haft många uppdrag på bya-nivå: där jag har varit ensam kvinna t.ex. i vägbestyrelser och i samfälligheten. Jag tror faktiskt att jag var den första kvinnan som var SYSSLOMAN i Norra Vallgrund skifteslag. Jag såg det som viktigt att också ersättas av en kvinna.  Och den posten innehas nu av en i Österbotten välkänd, kunnig kvinna.

Men nu önskar jag alla en fin kvinnodag! Vi får jobba för att det är sakkunskapen hos den enskilda människan som har värde.  Nu ska jag ta en tur till skogs och se hur det ser ut efter gårdagens storm.

WP_20150207_15_13_18_Pro

IMG_3853.JPG

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s