Schweiz och Italien, Bergamo

Lördag 25.4.2015 tåg Vasa-Helsingfors, övernattning i Vanda

Söndag 26.4 flyg Helsingfors-Zürich i Schweiz, övernattning på hostel i Zürich

Måndag 27.4 tåg Zürich -Bergamo i norra Italien, övernattning i lägenhet, B&B 2 nätter.

Vi är på resa. Vi betyder denna gång jag och Andre (äldsta sonen). Vi beslöt göra en gemensam resa sista veckan i april. Jag bokade flyg till Schweiz och därefter blev Italien målet. Inget bokat förutom retur med tåg från Milano till Zurich och flyget hem. Vi bokar övernattningarna under resans gång. 

Första dagen i Zürich såg vi oss runt i stan med Jenny från Korsholm, som vi träffat vid flyget, och som hade flera timmar extra tid i Zürich före hennes följande flyg vidare till ett annat land. Mitt första intryck av Zürich var samma som en gång tidigare jag mellanlandat i staden; den är grå med mycket betong. Efter att nu ha besökt staden fick jag en bättre bild av Zurich med mycket grönt, vackra alptoppar och försommarvärme.  

 

Hostellet var ”si så där”. Det intressanta med hostel är människorna man träffar. Vi kommer att minnas livliga diskussioner med en portugis och två brasilianare. Vi diskuterade allt från fotboll, demografi, utbildningssystem och emigration. T.ex i Portugal är det mycket vanligt att unga med utbildning flyttar utomlands.  

 

Sedan ska man komma ihåg att alla butiker (även matbutiker)  är stängda i Zurich på söndagar och att det är dyrt där (ifall du glömt). Endast mindre kiosker hade öppet.

Måndag morgon satte vi oss på tåget mot Italien. Och nu ska jag säga som det är: det är inte bara VR i Finland som har tågproblem. Vårt tåg var ersatt med ett annat tåg och inga sittplatser stämde. Men det gick bra och vi såg vackra, vackra landskap. Precis som på bild från Schweiz!  Kor och får betade på alpsluttningarna. Kor fanns här och där I byarna. Jag skriver I för de fanns faktiskt mitt i byarna. Det var inte fråga om ” flera hundra meter till närmaste granne” här i djurhushållningen. Vi såg flera sjöar längs rutten och de omgavs av snöklädda bergstoppar.  Det var vackra vyer men vädret var inte riktigt på vår sida för det regnade.  På kartan nedan är Zurich uppe i vänstra hörnet och Bergamo snett uppåt till höger från Milano.

 

Efter tågbyte i Monza, Italien for vi vidare mot Bergamo. Bergamo är en vacker stad med en nyare och äldre del. Efter att ha lämnat ryggsäckarna i lägenheten for vi med linbana upp till den gamla staden. Efter några timmar gick vi hem igen, alldeles genomblöta av regn. Men vi tar nya tag en ny dag. Nu har vi en bra lägenhet att övernatta i. 

 

Fler bilder från Bergamo i följande inlägg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s