Längs Dourodalen till Pinhao

Torsdag 4.10.2018

Dagen inleds med en träff med vår husvärd på Quinta da Bouca agroturistimo. Hon var vänlig, språkkunnig och berättar om både platsen och ger restipsför dagen. Quinta da Bouca ligger högt uppe i en sluttning och omfattar ca 16 ha. Här odlas vin och produceras goda marmelader till gäster. Här ingår morgonmål som vi beställer genom att fylla i en lapp som vi sätter i en påse utanför dörren och hänger upp vid namnskylten. I påsen får vi dagsfärskt bröd till frukost.

Vi har den gamla staden Pinhao som mål för dagen och kör längs väg 222 som är en rekommenderad, vackert slingrande väg längs dalen. Det går också att ta tåget till Pinhao.

Dourodalen är fyll av terassodling av vin. Helt otroligt vilket arbete att odla längs de branta sluttningarna! Jordmånen är mycket tjänlig för vinodling och den varierar också längs dalen från granitbaserad till kiselaktig jordmån. Vi stannade till vid en ”quinta” (som betyder vingård). Det besöker ångrar vi inte – vi fick guidning, pröva på känslan att trampa vin och sedan ännu pröva på ett val av viner.

Vi fortsatte resan och dalen med odlingar blev bara större.

Vingården hade ett restaurang inne i närmaste stad och efter lunchen där körde vi vidare. Så småningom nådde vi den lilla, kända staden Pinhao. I vårt tycke rätt anspråkslös, men charmig och mycket känd vinstad. Tågstationen är känd för sina bilder som berättar om livet på olika platser.

Dagens eftermiddagskaffe avnjöts på en lokal krog.

Köttbutiken i Pinhao hade lite annorlunda utbud än en köttbutik hemma, vilket du ser på bilderna, men köttet vi köpte att grilla såg bra ut och betjäning personlig.

Dagens vyer har varit vackra. Ännu några bilder:

Vi körde hem längs andra sidan av dalen. Slingrande, slingrande vägar. Det blev riktigt mörkt innan vi var hemma. Ibland enfilig, tvåfilig och ibland riktigt bred väg genom och över bergen.

Många nya intryck under en händelserik dag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s