Heldag i Lissabon

Tisdag 9.10.2018

Det hann bli riktigt mörkt innan vi var framme i Lissabon. Klockan var väl runt 19 när vi närmade oss stan. Vi trodde att de flesta redan åkt hem den tiden efter jobbet, men det är då trafiken är livligast, eftersom många börjar jobbet vid nio och jobbar till sju.Tidvis stod trafiken helt stilla i alla filer.

Lägenheten i Lissabon var högt uppe på en av de sju kullarna. Hur högt och på vilken historisk mark blev klart först när det ljusnade och vi vandrat upp till Sao Jeorge, moorernas slott från 700-talet. Lägenheten låg riktigt intill muren.

Det hör liksom till att besöka Sao Jeorge i Lissabon. Mycket för den vackra utsikten, men också för att ta del av historien. Från slottet syns det bra hur jordbävningen ändrat staden. Bered dig på att köa för inträdet när du går dit. På första fotot böjer jag mig ner och pekar ner till terassen och lägenheten där vi bor.

Efter besöket uppe vandrade vi neråt till Alfama, som är Lissabons äldsta stadsdel med ringlande, smala gator och vackra, gamla hus. Det finns för all del också en del hus i behov av underhåll här.

Tisdag och lördag är marknadsdag, tjuvarnas marknad, Feira da ladra. Tuc-tucen tog oss bekvämt fram. Det var en stor marknad med både loppis och nya grejer. Läder är förmånligt i Portugal. Men vad sägs om återbruk av cykeldäck till bälte?

De små, gula spårvagnarna nr 28 och 12 åker omkring i de gamla stadsdelarna där vi rörde oss. Vi skulle gärna ha hjälp till att reformera spårvagnstidtabellen för den förstod vi oss inte alls på. Men åkte gjorde vi.

Maten på resan då? Det portugisiska köket har både fisk, seafood och kött på menyerna.Vi har friskt prövat olika rätter. Det mesta riktigt gott, men vi har också beställt några bottennapp. Oliverna som ofta kommer till förrätt med bröd är goda. Bakelserna med vaniljkräm, pastel de nata är också mycket goda.

Ett för oss okänt skaldjur ingick i den skaldjursmeny vi åt i Nazare’. Dessa långhalsar lär var utmanande att fånga eller ta loss från klipporna där de växer men de har ett jättehögt pris. Långhalsarna hör till de filtrerande kräftdjuren och gruppen rankfotingar. De såg inte aptitliga ut, liknar klövar ur vilka man drar ut en gummislang. Servitören guidade oss i hur de skulle skalas.

Mat och vin finns i alla prisklasser. Överlag, som på andra platser, är mat och dryck förmånligare ju längre bort från städerna man är. Men det är också stor skillnad inne i Lissabon.

Portugal är också känt för sina produkter av kork. Vi såg tyvärr ingen korkodling, men nog korkträd. Mjukt och skönt. Tankarna går till jul och Ferdinand.

Sist ett tips om en bra app som hjälpt oss hålla reda på rese-ekonomin. Appen heter Splitvise och där sätter man in respektive utgift som sedan ”splittar” summan mellan alla resenärer i gruppen. Speciellt bra när vi vanligen fått en nota.

Helheten blev alltså

  • Flyg Vasa-Helsinki-Lissabon, en natt i Lissabon.
  • Bil Lissabon-Dourodalen, tre nätter i Dourodalen.
  • Bil Dourodalen-Porto, en natt i Porto.
  • Bil Porto-Nazare’, en natt i Nazare’.
  • Bil Nazare’-Sintra-Lissabon, två nätter i Lissabon.
  • Flyg Lissabon-Helsinki-Vasa.

Alla personer i ressällskapet som syns på bilderna har gett sitt medgivande till reseberättelsen. Tack Anna-Lena för bilder!

Nu återgår vi till vardagen hemma.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s