Vilket kunnande och vilken kompetens krävs i ett älgjaktdrev?

Kunnande och kompetens är två ord som ligger mig varmt om hjärtat å yrkets vägnar. Nu kommer jag att resonera kring dessa ur ett jaktperspektiv med betoning på drevet men också hela jaktlaget. För det första måste jag säga att ”drevet” för mig är bekant eftersom det var redan på 80-talet som jag fick vara med på jakt i drevet. Men i dagens värld tror jag att många, utan jakterfarenhet, förknippar ordet drev med något negativt, t.ex. ”nu går drevet mot NN” och då avses en mänsklig klappjakt på en person. Men vi som går i ett drev i ett jaktlag vet att vi har en annan, dock liknande, uppgift.

För att vara med i ett jaktlag med ca 60 personer är nr 1 samarbete och samverkan. I vårt jaktlag finns en jaktledare, två vicejaktledare och slutligen två ansvarspersoner för drevet. Det finns dessutom en mängd andra viktiga uppgifter som t.ex ansvariga för transport av djur och slakthuset mm för att jakten och efterbehandlingen ska löpa möjligast väl.

Men för att återgå till rubriken – vilket kunnande och vilken kompetens krävs i ett älgjaktdrev vill jag här påminna om att listan är generell för ett jaktlag med drev. Dessutom vill jag markera att fastän jag gjort listan betyder det inte att jag är expert på allt nedan.

1. Kunna röra sig i skog och mark = utföra ett jobb

2. Kunna samarbeta, dvs. ha kontakt med de två personer som finns närmast men också med hela kedjan

3. Kunna navigera med kompass eller annars ha mycket god kännedom om markerna, väderstreck och målet för drevet alternativt digitala färdigheter för att via smarttelefon navigera

4. Kunna lyssna på medarbetarna i drevet och anvisningar av ledare, tänka hur vårt jobb går

5. Ha initiativförmåga eller handlingskraft för att åtgärda ”utmaningar” i drevet och hjälpa till med att dra ut djur mm.

6. Kunna utrusta sig rätt med tanke på utrustning som krävs enligt direktiv: radiotelefon, kompass, kniv, rep, rätt klädsel ute för en dag i varierande väder, mat och tillräckligt med vätska.

7. Kunna använda radiotelefon och använda ett tydligt språk

8. Kunna iaktta spår i naturen

9. Kunna behärska sina känslor och använda ett vårdat språk.

10. Samla sin personliga kompetens och ta fram sin personliga styrka för drevets välbefinnande och ha en positiv attittyd.

Det här är min lista. Det skulle var intressant att höra din syn på kunnande och kompetens i ett älgjaktdrev, kommentera gärna!

Medlemmarna i älgjaktsdrevet har gjort ett fint jobb i höst, ett varmt tack till er alla! Hela jaktlaget har jobbat bra tillsammans vilket ger energi för fortsatt god sammanhållning och jaktglädje.

Avslutar med foton. 27-28.10.2018 fanns det mycket snö i skogen i Söderudden och Panike. Vi var i Vallgrund på lördagen och Panike-Söderudden på söndag. Nu tar vi paus en helg. Två älgar är kvar. Hoppas vi ännu tar någon tilläggslicens.

Sist en bild där jag är utrustad med både min och sonens utrustning när han drar ut en älg tillsammans med andra i jaktlaget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s